Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Δολοφονία-σοκ στο κέντρο της Αθήνας


Σοκάρει η απίστευτη δολοφονία του 44χρονου πατέρα, στην πλατεία Βικτωρίας τα ξημερώματα της Τρίτης, την ώρα που ετοιμαζόταν να μεταφέρει τη ετοιμόγεννη σύζυγο του στο μαιευτήριο για να φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους.
Το πρωτοφανές έγκλημα έγινε λίγο μετά από τις 05.00, στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ηπείρου. Ο 44χρονος, ο οποίος ήταν υπάλληλος σε φαρμακευτική εταιρεία, είχε βγει από το σπίτι του για να φέρει το αυτοκίνητό του από ένα πάρκινγκ της περιοχής στο σπίτι του, ώστε να παραλάβει την έγκυο σύζυγό του.
Τρεις αδίστακτοι ληστές, πιθανότατα αλλοδαποί, τον είδαν να κρατά στο χέρι μια βιντεοκάμερα με την οποία ήθελε να βιντεοσκοπήσει τις πρώτες στιγμές της νεογέννητης κόρης του και αμέσως του επιτέθηκαν για την πάρουν. Εκείνος ενστικτωδώς αντιστάθηκε και οι δράστες τον μαχαίρωσαν τρεις φορές στον λαιμό και στην πλάτη, με αποτέλεσμα να σωριαστεί νεκρός στον δρόμο.
Οι τρεις δράστες κατάφεραν να διαφύγουν, ενώ τον άτυχο 44χρονο βρήκε αιμόφυρτο στο δρόμο η σύζυγος του, η οποία εν τω μεταξύ ανησύχησε και κατέβηκε από το διαμέρισμα να δει τι συμβαίνει. Η γυναίκα υπέστη σοκ. Λίγες ώρες αργότερα γέννησε ένα κοριτσάκι το οποίο έμεινε ορφανό από πατέρα πριν καλά καλά έλθει στον κόσμο.
Στο μικροσκόπιο των αρχών έχει μπει η μαρτυρία φύλακα πάρκινγκ της περιοχής ο οποίος φέρεται να είδε τους τρεις δράστες, καθώς και το οπτικό υλικό από μια κάμερα ασφαλείας όπου φαίνεται πως έχουν καταγραφεί οι κινήσεις των ληστών.

Έκρυθμη η κατάσταση στην περιοχή

Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι η εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και πως η αστυνομία είναι απούσα, με αποτέλεσμα να φοβούνται να κυκλοφορήσουν.
Από το απόγευμα της Τρίτης, μάλιστα, η κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή ήταν έκρυθμη. Στο σημείο της δολοφονίας έκαναν την εμφάνισή τους ομάδες ακροδεξιών, που επιδίδονταν σε επιθετικές ενέργειες κατά διερχόμενων αλλοδαπών και τηλεοπτικών συνεργείων.
Στις 11 το βράδυ οι αρχές είχαν προχωρήσει στη σύλληψη δύο ατόμων και πάνω από 20 ήταν οι προσαγωγές. Επίσης υπήρχε και ένας τραυματίας αστυνομικός, χτυπημένος από πέτρα.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του MEGA, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας Θανάσης Κοκαλάκης απέρριψε τα περί ελλιπούς αστυνόμευσης και τόνισε πως στο κέντρο υπάρχει το δομικό πρόβλημα της κοινωνικής συμβίωσης μέσα σε ένα μωσαϊκό πολιτισμών.
"Έχουμε αναπτύξει περισσότερους από 300 αστυνομικούς καθημερινα και μόνιμα στο κέντρο της Αθήνας για την αστυνόμευση και έχουμε διαθέσει άλλους 80 για να συγκροτήσουν τα μικτά κλιμάκια ελέγχου για τα θέματα του παρεμπορίου, μια δουλειά δηλαδή που είνμαι καθαρά συνδρομητική ως προς τον δήμο Αθηναίων που έχει την κύρια ευθύνη. Άρα, η δική μας η δουλειά σε ό,τι αφορά τη μονιμη παρουσία είναι εμφανής" τόνισε ο κ. Κοκαλάκης "δείχνοντας" προς την πλευρά του δήμου.

Οδύνη αλλά και κατηγορίες

Η αποτρόπαιη δολοφονία του 44χρονου, σόκαρε και τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής αναγνώρισε από το Press Room τις διαστάσεις του προβλήματος της εγκληματικότητας και τόνισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί "μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες να δώσει μια νέα πνοή στο κέντρο της Αθήνας".
Ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, δήλωσε ότι η εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας μειώνεται, αλλά αυξάνεται στην υπόλοιπη χώρα κυρίως η μικροεγκληματικότητα. Ο κ. Παπουτσής χαρακτήρισε "αποτρόπαιη" τη δολοφονία στο κέντρο της Αθήνας και υπεραμύνθηκε των προσπαθειών της αστυνομίας, που δρα μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυσχερειών "καταβάλλοντας κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για την προστασία των πολιτών", και πρόσθεσε πως για την πάταξη της εγκληματικότητας χρειάζεται η συνεργασία του συνόλου της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, ωστόσο σε δήλωση του και αφού χαρακτήρισε τη δολοφονία "εκδήλωση εγκληματικότητας που δεν είναι ανεκτή με κανέναν τρόπο", ζήτησε πολύ προσπάθεια από την ΕΛ.ΑΣ. για να ελεγχθεί η κατάσταση και πρόσθεσε: "Έχω δηλώσει κατ' επανάληψη τη διαθεσιμότητα και τη βούληση του Δήμου να συνεργαστεί σε καθημερινή βάση με την ελληνική αστυνομία, στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης σε μικτές περιπολίες και το βράδυ. Προ μηνός είχαν την ευκαιρία να επαναλάβω τη διαθεσιμότητα του Δήμου καθώς και τη βούληση του να συνεργαστεί με την ΕΛ.ΑΣ. σε σύσκεψη που διεξήχθη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού".
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας, μιλώντας στη Βουλή, απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στον Γιώργο Καμίνη, ότι το πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας δεν αντιμετωπίζεται μόνον από την αστυνομία.
Ορμώμενος από τη στυγερή δολοφονία, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Αθανάσιος Νάκος, έκανε "επίθεση" κατά της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά: "Λίγες μόλις ώρες μετά τις διαβεβαιώσεις που μας έδινε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη από το βήμα της Βουλής, για την υψηλή αποτελεσματικότητα στην πάταξη της εγκληματικότητας, αλλά και για την ύπαρξη αγαστής συνεργασίας και 'σύμπνοιας' μεταξύ των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., τα γεγονότα τον διέψευσαν με τον πλέον δραματικό και ηχηρό τρόπο". Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι πολίτες αισθάνονται απροστάτευτοι και τρομοκρατημένοι.
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του εκφράζει την οδύνη και τον αποτροπιασμό του για τη στυγερή δολοφονία του 44χρονου και επιτίθεται στην κυβέρνηση αναφέροντας: "Αντί να ενισχύει συνεχώς του κατασταλτικούς μηχανισμούς, που στρέφονται κατά του λαού και του κινήματος, πρέπει να πάρει επειγόντως μέτρα προστασίας της λαϊκής οικογένειας, που δοκιμάζεται και από την όξυνση μιας πολύμορφης εγκληματικότητας... Δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η δημοτική αρχή, σημερινή και χθεσινή, που δεν έχει πάρει μέτρα βελτίωσης της ζωής των κατοίκων, Ελλήνων και μεταναστών".
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, επικεντρώνει την κριτική του στην γκετοποίηση όλο και μεγαλύτερου μέρους της πρωτεύουσας, ενώ θέτει Κυβέρνηση και δήμο προ των ευθυνών τους, λέγοντας: "Το σημερινό έγκλημα ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης. Κυβέρνηση και δήμος να αναλογισθούν τις ευθύνες που έχουν απέναντι στο νεογνό του οποίου ο πατέρας δολοφονήθηκε επειδή κάποιοι διαχρονικά δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους".
Αφού εκφράζει θλίψη για τη δολοφονία του 44χρονου στο κέντρο της πόλης, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι το περιστατικό "δείχνει με τον πλέον τραγικό τρόπο την εγκατάλειψη των γειτονιών της Αθήνας από την κυβέρνηση αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση" και προσθέτει: "Αντί η κυβέρνηση να παίρνει μέτρα που ολοένα και περισσότερο γκετοποιούν τις γειτονιές, χρειάζονται πολιτικές αναβάθμισης τους, καταπολέμησης της εγκληματικότητας, της φτώχειας και της ανεργίας".
"Η εγκληματικότητα έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο. Οι πολίτες αγωνιούν και φοβούνται", αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, στην οποία γίνεται λόγος για τον κίνδυνο η χώρα να "μετατραπεί σε ζούγκλα", ενώ καλείται η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες.megatv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου